Happy stones maken

Zelf happy stones maken is erg leuk. Op deze afbeelding maakt iemand doodle stones met lieveheersbeestjes.

Zelf happy stones maken is erg leuk. Je hebt er niet veel voor nodig en kan er al je creativiteit in kwijt. Aan een steen en een paar stiften of wat verf heb je al genoeg. Teken er bijvoorbeeld een leuk figuurtje op of schrijf er een inspirerende boodschap op voor de vinder en je eerste doodle stone is klaar. Maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je wil. Daarom vind je hier een aantal handige tips hoe je de mooiste happy stones en doodle stones kan maken.

Stenen voor happy stones

Zonder goede stenen kan je zelf geen doodle stones maken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om aan stenen te komen. Het goedkoopst is het natuurlijk om ze zelf te zoeken. Bijvoorbeeld aan het strand vind je vaak goede stenen aan de kustlijn. Door de zee zijn ze meestal mooi glad geslepen en dus erg geschikt om zelf happy stones te maken.

Ook kan je in de bedding bij een rivier vaak mooie stenen vinden. Maar kijk vooral om je heen als je een wandeling maakt, want stenen vind je echt overal. De mooiste exemplaren zijn niet te groot en niet te klein en hebben tenminste één redelijk platte kant. Hoe gladder de steen is hoe beter je er op kan tekenen. Vermijd zoveel mogelijk de poreuze stenen, deze zuigen de verf en inkt snel op waardoor tekenen erg lastig wordt.

Foto van stenen die geschikt zijn om zelf happy stones te maken

Lukt het je echt niet om stenen te vinden? Ga dan eens langs bij een tuincentrum of bouwmarkt. Vaak kan je hier grote grindkiezels kopen die geschikt zijn om happy stones te maken. Ze worden verkocht onder de noemer ‘pebble stones’ of ‘beach stones’. En heb je ook daar geen zin in of zit er geen tuincentrum of bouwmarkt bij je in de buurt? Dan kan je ook online sierstenen kopen, je bent meestal dan wel een stuk duurder uit.

Stenen schoonmaken

Er zijn een paar dingen die je kan doen voor je happy stones maakt. Het belangrijkst is dat je de stenen eerst goed schoonmaakt. Dit doe je zowel bij gevonden als gekochte stenen. Zelf gebruik ik een afwasteiltje, afwasmiddel en een borstel. Heb je erg veel stenen dan zet je er in de tuin een tuinslang op.

Door de stenen goed schoon te maken blijft de tekening beter zitten. Bovendien gaan je stiften en penselen zo een stuk langer mee. Is een steen te ruw dan kan je deze beter weggooien. Wil je de steen toch echt gebruiken dan kan je deze eventueel glad schuren met een stukje fijn schuurpapier.

Je happy stones maken

Heb je de stenen schoon gemaakt? Dan kan je beginnen en jouw eigen happy stones maken. Hieronder vind je de stappen die ik zelf volg na het schoonmaken van de stenen. De eerste stap met de gesso kan je eventueel overslaan maar voor het mooiste resultaat zou ik dat wél doen.

Een door mij gemaakte happy stone met verschillende poppetjes

Happy stones stappenplan

Gesso aanbrengen

Heb je de stenen schoongemaakt? Dan kan je meteen op een steen gaan tekenen. Maar de kans bestaat dat de verf of inkt dan in de steen trekt of juist uit gaat lopen. Je kan daarom je steen eerst voorbehandelen met gesso. Dit is een soort primer die je als ondergrond voor je schilderwerk gebruikt. Gesso is er in het wit, het zwart of transparant.

Wil je de steen een basiskleur geven dan kan je witte gesso ook mengen met een beetje acrylverf. Als je de natuurlijke uitstraling van de steen wil behouden gebruik je transparante gesso. Gesso breng je aan met een penseel of een verfspons maar is er ook in een spuitbus.

Tekenen en inkleuren

Nadat je de steen hebt voorbereid kan je deze gaan versieren met jouw tekening of boodschap. Je kan natuurlijk uit de hand een tekening maken, eventueel zet je met een zacht potlood de hoofdlijnen op de steen. Hierna kan je de steen verder afwerken met verfstiften of verf.

Vind je zelf tekenen moeilijk of heb je geen inspiratie? Gebruik dan een velletje ouderwets carbonpapier om een tekening over te trekken op de steen. Hierna kan je deze verder uitwerken met je favoriete stiften of verf. Hier vind je een lijstje met alle materialen die je kan gebruiken bij het maken van een happy stone of doodle stone.

Vernislaag aanbrengen

Is je happy stone klaar dan kan je deze een mooi plekje geven. Als je de happy stone buiten wil leggen of wil laten zwerven kan je er nog een laagje vernis op aanbrengen. Hierdoor wordt je happy stone beschermd tegen water en licht en blijven de kleuren mooi. Vernis is er in een glanzende en in een matte variant.

Zelf vind ik dat bij glanzende vernis de kleuren wat levendiger worden. Maar dit is natuurlijk een kwestie van smaak. Je kan de vernis met een spuitbus aanbrengen of een kwastje gebruiken. Ik geef mijn stenen een dubbele en soms zelfs driedubbele laag voor een optimale bescherming.

Foto van meisje dat doodle stones aan het schilderen is

Inspiratie bij het maken van happy stones

Je hebt je stenen voorbereid en zit klaar met je tekenspullen maar hebt geen idee wat je op je happy stone moet zetten? Klik dan eens op een van de links die je hieronder ziet staan. Of kijk bij de voorbeelden van happy stones die ik zelf heb gemaakt.

Internet

Op internet is veel inspiratie te vinden voor als je niet weet wat je moet tekenen. Bij de volgende drie sites vind je meer dan genoeg voorbeelden van happy stones. Laat je inspireren maar geef er wel een eigen draai aan. Dat is een stuk leuker dan zomaar iets namaken.

Kei Tof

In deze Facebook groep delen duizenden mensen de happy stones die zij hebben gemaakt. Je vindt er dan ook erg veel foto’s met mooie stenen maar ook handige tips over het maken. Om de inhoud te kunnen bekijken moet je wel zijn ingelogd op Facebook.

Pinterest

Ook op Pinterest kom je vele duizenden foto’s van happy stones tegen. Als je zelf happy stones gaat maken is dit een bron van inspiratie. Meestal ga je naar een andere website met nog meer voorbeelden als je op een van de links bij deze foto’s klikt.

Instagram

Een andere bron van Inspiratie is Instagram. Hier delen veel mensen hun happy stones met anderen. Het voordeel van Instagram is dat je direct alle foto’s te zien krijgt. Zoek bijvoorbeeld eens op #happystones, #doodlestones en #keitof.

The Kindness Rocks Project

Natuurlijk moet je ook een bezoekje brengen aan The Kindness Rocks Project, de grondlegger van de happy stones. Op deze Engelstalige site vind je veel informatie maar ook een handig filmpje met een stap voor stap uitleg.

Boeken

Ook uit boeken kan je inspiratie halen. Of het nu gaat om mooie mandala’s of grappige doodles, er is altijd wel een boek over te vinden. Hier vind je een aantal tips die mij erg aanspreken. Misschien zijn deze tekenboeken ook wel iets voor jou?

Stippen op stenen

In het boek Stippen op stenen van Maria Mercedes Trujillo Arango vind je 44 projecten om mandala’s op happy stones te maken. Met veel foto’s, een duidelijke uitleg en handige tips maak je zelf de mooiste doodle stones. Je kan Stippen op stenen bestellen bij Bol.com.

De omslag van het boek Stippen op stenen van Maria Mercedes Trujillo Arango

Kawaii doodle wereld tekenen

Kawaii doodle wereld tekenen is een tekenboek van Zainab Khan waarin je leert hoe je leuke doodles kan tekenen. Het boek staat vol grappige en geestige doodles, Kawaii betekent dan ook ‘schattig’. Je leert niet alleen hoe je ze tekent maar ook hoe je ze kan combineren. Zo maak je dus unieke doodle stones die iedere keer weer verrassen. Je kan Kawaii doodle wereld tekenen bestellen bij Bol.com.

Omslag van het tekenboek Kawaii doodle wereld tekenen van Zainab Khan.

Dare to doodle XXL

In Dare to doodle XXL vind je doodles in alle soorten en maten. Van vliegende draken tot ijsjes en van schattige diertjes tot bekende symbolen. Al deze doodles zijn getekend door Karin Luttenberg en in het boek leer ook jij hoe je deze tekeningen kan maken. Deze kleine tekeningetjes zijn erg leuk op je happy stones. Je kan Dare to doodle XXL bestellen bij Bol.com.

Omslag van het boek Dare to doodle XXL van Karin Luttenberg