Welk materiaal heb je nodig voor happy stones

Foto van happy stones benodigdheden

Zelf happy stones maken kan al zonder al te veel materiaal. Je kan happy stones met spullen als verf of stiften maken, meestal zijn dit verfstiften op acryl- of waterbasis. Deze dekken goed op de meeste stenen, handig omdat een steen vaak poreus is. Maar er is nog veel meer materiaal om je happy stones tot een succes te maken.

Het happy stones materiaal hieronder helpt jouw stenen mooier te maken, of het nu om verf of vernis gaat. Misschien heb je al genoeg spullen in huis om met happy stones aan de slag te gaan. En anders is dit een handig startpunt voor mooie stenen waar je trots op kan zijn.

Happy stones materiaal:

Gesso

Gesso is een woord dat je misschien nog niet kent. Toch vind ik het zelf bij mijn standaard happy stones materiaal horen. Het is een primer die je steen een goede ondergrond geeft om op te verven en tekenen. Je kan ook op een steen zonder gesso tekenen. Maar je hebt dan kans dat de kleuren in de steen trekken of uitlopen, dit hangt van het soort steen af. Gesso is er van verschillende merken en is te koop in meerdere kleuren. Lees hier meer over gesso voor happy stones.

Gesso kopen?

Bij deze winkels kan je online jouw gesso kopen:

Of lees hier eerst meer over gesso voor happy stones.

Verfstiften

Er wordt vaak gevraagd wat de beste happy stones stiften zijn. Het antwoord is… verfstiften. Dit zijn stiften met verf op basis van water of acryl en waarmee je een goed dekkende laag kan maken. En al helemaal als je jouw steen eerst een laagje gesso hebt gegeven. Ze mogen dus zeker niet ontbreken bij je materiaal voor happy stones. De verfstiften zijn er van veel merken en in alle prijsklassen.

Nu hoeft goedkoop niet altijd duurkoop te zijn maar de kwaliteit is natuurlijk wel belangrijk. Het zou zonde zijn als je stiften snel uitdrogen of gaan uitlopen als je vernis aan gaat brengen. Ik gebruik zelf vooral Posca stiften, dit zijn erg goede stiften op waterbasis. Hier kan je meer lezen over goede happy stones stiften. Want goed materiaal is het halve werk.

Verfstiften kopen?

Bij deze winkels kan je online jouw verfstiften kopen:

Of lees hier eerst meer over goede happy stones stiften.

Acrylverf

Behalve met verfstiften worden happy stones ook vaak met acylverf gemaakt. Acrylverf is een dekkende verf die snel droogt en waar je ook weer overheen kan schilderen. Het is ideaal voor stenen en naast stiften dus het ideale happy stones materiaal. Je hebt deze verf in verschillende kwaliteiten en dat hangt vooral af van de hoeveelheid pigment die wordt gebruikt. Hoe meer pigment er in de verf zit hoe beter deze zal dekken. Lees hier alles over goede happy stones verf.

Acrylverf kopen?

Bij deze winkels kan je online jouw acrylverf kopen:

Of lees hier eerst meer over happy stones verf.

Kwasten, penselen en verfspons

Of je nu happy stones maakt met stiften of verf. Kwasten, penselen en een verfspons kunnen altijd van pas komen. Penselen vooral om te tekenen en kleuren en kwasten om een steen in gesso en vernis te zetten. Bij mij horen in ieder geval een paar kwasten en een verfspons tot mijn happy stones materiaal. Hier lees je meer over penselen, kwasten en de verfspons.

Penselen kopen?

Bij deze winkels kan je online jouw penselen, kwasten en verfspons kopen:

Of lees hier eerst meer over kwasten, penselen en verfsponzen.

Vernis

Als je een happy stone hebt gemaakt wil je natuurlijk dat deze mooi blijft. Dit is niet alleen belangrijk als je de steen buiten wil leggen maar geldt ook voor binnen. Door een beschermende laag aan te brengen bescherm je de kleuren namelijk ook tegen direct en indirect zonlicht. Bovendien wordt de aangebrachte verflaag watervast en loopt deze niet uit als de steen nat wordt. Hier vind je meer informatie over vernis voor happy stones.

Vernis kopen?

Bij deze winkels kan je online jouw vernis kopen:

Of lees hier eerst meer over vernis voor happy stones.

Meer happy stones materiaal

In het overzicht hierboven vind je de belangrijkste materialen voor het maken van happy stones. Natuurlijk is deze lijst niet compleet omdat iedereen zijn of haar eigen manier van werken heeft. Andere spullen die ik handig vind bij het tekenen en verven op happy stones zie je hieronder:

  • saté-prikkers: om stenen te fixeren tijdens het verven
  • schuursponsjes: knip in repen en breng er gesso mee aan voor een ruwer oppervlak
  • placemat: als ondergrond bij het aanbrengen van gesso en verf
  • tissues: verpak in gesso gezette stenen in tissues of vloeipapier om beschadigingen te voorkomen (doe dit pas als je stenen volledig zijn opgedroogd)
  • opbergdoos: bewaar al je verfstiften, verf en gesso in een handige opbergdoos
  • potlood: een eenvoudig HB of B potlood om een tekening dun op een steen te zetten, later kleur je deze in

Hier kan je wat meer lezen over het verven van happy stones met verf of met stiften.