Gesso voor happy stones

Happy stone met witte gesso en verfstift

Ik gebruik gesso voor happy stones om een goede basis laag op mijn stenen te krijgen. Zo trekt de verf niet te diep in de steen en dekt deze beter. Het resultaat is een happy stone met mooie dekkende kleuren. Omdat de gesso op happy stones ook een gladde laag geeft blijven ook de punten van je verfstiften in een betere conditie.

Hieronder lees je meer over gesso en zie je welke soorten er zijn. Je kan hier kijken voor ander happy stones materiaal. Ook kan je op mijn website meer informatie vinden over het maken van happy stones.

Een van de happy stones die ik met zwarte gesso heb voorbewerkt

Is gesso echt nodig?

Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die hun happy stones zonder gesso maken. Niet alle stenen zijn namelijk even poreus en op sommige stenen kan je dus prima direct je tekening maken. Het hangt dus af van de stenen die jij gebruikt en misschien heb jij dus helemaal geen gesso nodig. Zelf gebruik ik het in de meeste gevallen wel, vooral omdat ik de kleuren dan helderder vindt. Het nadeel is wel dat de natuurlijke uitstraling van de steen hierdoor verdwijnt. Gelukkig zijn er verschillende soorten gesso waar je ook dit probleem mee op kan lossen.

Soorten gesso voor happy stones

Gesso is er in verschillende kleuren en van diverse merken. Ik zal eerst de gesso noemen die ik gebruik en daarna nog een aantal alternatieven geven.

Amsterdam Wit Gesso

Dit is mijn favoriete gesso voor happy stones en gebruik ik het meest. Vooral de kleuren komen goed tot hun recht als ik de steen hiermee behandel. De gesso is leverbaar in drie hoeveelheden.

Amsterdam Zwart Gesso

Dit is een andere kleur gesso die je voor doodle stones kan gebruiken. Ik gebruik zwarte gesso meestal bij donkere stenen of als ik een happy stone met veel contrast wil maken. De zwarte gesso is leverbaar in twee hoeveelheden.

Amsterdam Transparant Gesso

Door witte of zwarte gesso te gebruiken krijgt de steen een dekkende grondlaag. Je ziet hierdoor de natuurlijke kleuren van de steen niet meer. Dit probleem los je op door transparante gesso te gebruiken. Hiermee krijg je wel een goede basis laag maar met deze gesso zien je happy stones er nog steeds uit als een steen. Ook deze gesso is er in twee hoeveelheden.

MTN Pro gesso spuitbus

De gesso uit een pot breng je aan met een penseel of een verfspons. Nog makkelijker maar wat duurder in gebruik is gesso in een spuitbus. Bijvoorbeeld deze MTN gesso primer van MTN Montana Colors die als voordeel heeft dat deze erg snel opdroogt. Deze gesso is transparant waardoor de steen zijn natuurlijke uitstraling houdt.

Deze gesso kopen?

Andere gesso

Behalve de Amsterdam gesso van Royal Talens en die van MTN zijn er ook andere goede merken. Hieronder zie je een kort overzichtje maar er is nog veel meer te koop. Bij een hobbywinkel of winkel voor kunstbenodigdheden kunnen ze je vast verder adviseren.

Andere gesso kopen?

Bij Bol.com kan je online ook deze soorten gesso kopen:

Ook bij winkels als de Action is vaak voordelige primer te vinden. Als je veel gesso voor je happy stones gebruikt is dat dus ook een optie.

Hier vind je nog meer materiaal voor happy stones.