Penselen, kwasten en verfspons

Een foto van een happy stone

Penselen, kwasten en eventueel een verfspons zijn handig om in huis te hebben. Ook al maak je jouw happy stones met verfstiften. Je kan ze namelijk goed gebruiken als je jouw stenen in de gesso of primer wil zetten. Dit doe je om je stenen een dekkende ondergrond te geven waar je verf goed op kan hechten. Hier lees je meer over gesso en happy stones. En ook als je vloeibare vernis zou gebruiken komt een kwast, penseel of verfspons goed van pas.

Penselen en kwasten zijn handig als je met verf, gesso en vernis werkt. Net als een verfspons.

Het verschil tussen een kwast en penseel

Kwasten en penselen worden vaak door elkaar benoemd maar er zit toch echt een groot verschil tussen. Ze zijn vaak gemaakt van verschillende materialen en ze worden beiden voor andere doeleinden gebruikt. Wat precies het verschil tussen deze twee is en welke je kan gebruiken voor je happy stones lees je hieronder.

Penselen

Penselen worden het meest gebruikt om verf aan te brengen op je happy stones. Met een dunne penseel kan je lijntjes trekken, met een wat dikker penseel kan je inkleuren. Penselen zijn meestal gemaakt van soepele en zachte haren. Je hebt penselen in verschillende vormen:

Ronde penselen

Met een rond penseel kan je preciezer werken. Je kan er bijvoorbeeld kleine details mee aanbrengen maar ook goed lijnen mee schilderen. Voor je happy stones is een rond penseel onmisbaar als je met verf werkt. Let er wel altijd op dat deze geschikt is voor acrylverf.

Platte penselen

Een plat penseel wordt weer gebruikt om vlakken in te kleuren of om bredere lijnen te trekken. Als jij je stenen met verf wil beschilderen is een plat penseel altijd handig om te hebben.

Kattentong

Een kattentong is een plat penseel maar dan met afgeronde hoeken. Je kan hier wat natuurlijkere vormen mee schilderen omdat dit penseel wat rondere verfstreken achter laat. Maar het hangt natuurlijk van jouw tekenstijl af of je zo’n penseel kan gebruiken.

Penselen kopen?

Bij deze winkels kan je online jouw penselen kopen:

Kwasten

Een kwast is in tegenstelling tot een penseel gemaakt van stugger haar. Je ziet hierdoor duidelijker de verfstreek die je zet. Een kwast wordt vaak gebruikt voor grote vlakken maar om te verven is een kwast op een happy stone minder bruikbaar.

Waar je een kwast wél voor kan gebruiken is het aanbrengen van gesso (primer). Ook is een kwast onmisbaar als je vloeibare vernis aan wil brengen als je happy stone klaar is. Let er dan wel altijd op dat je verf door en door droog is om uitsmeren te voorkomen.

Kwasten kopen?

Bij deze winkels kan je online jouw kwasten kopen:

Verfspons

Behalve kwasten en penselen heb je ook nog de verfspons. Een verfspons is een fijne spons die je gebruikt om verf aan te brengen. Zelf gebruik ik altijd een verfspons om gesso op mijn happy stones te doen. Je kan makkelijk grotere vlakken bewerken en maakt er een dunne en gelijkmatige laag mee.

Behalve gewone verfsponzen heb je ook nog een soort kwasten van foam die je voor hetzelfde doel kan gebruiken. Oorspronkelijk worden deze gebruikt om te stempelen maar voor dit doel werken ze perfect. Je kan ook een schuursponsje gebruiken maar deze laat een wat grove structuur achter. Ik knip soms een schuursponsje in reepjes voor dit doel maar gebruik tegenwoordig vooral kwasten van foam.

Verfsponzen kopen?

Bij deze winkels kan je online jouw verfsponzen kopen:

Aan de slag

Heb je zin om zelf happy stones te maken dan vind je hier handige tips. En hier kan je kijken voor nog meer materiaal om zelf stenen te beschilderen. Heb je eerst wat inspiratie nodig? Kijk dan eens naar deze voorbeelden van happy stones.