Happy stones vernissen

Happy stones die een laagje vernis hebben gehad

Ben je klaar met het tekenen of schilderen op je happy stones? Dan kan je jouw happy stones vernissen. Als iemand het heeft over happy stones lakken bedoelt diegene waarschijnlijk vernissen. Lak heeft namelijk een dekkende kleur en dan zou je de tekening dus niet meer zien. Vernis is transparant en beschermt je steen. Hieronder lees je meer over vernis, wat het precies doet en welke soorten er zijn.

Kijk ook eens hier voor ander materiaal voor je happy stones zoals primer en verf. En hier vind je veel tips voor als je zelf happy stones gaat maken.

Wat is vernis?

Vernis is een transparante laag die je over je tekening aanbrengt. Je bent als het ware je happy stones aan het lakken, maar dan met een transparante laag. Deze laag beschermt je happy stones tegen Uv-licht en vocht waardoor deze langer mooi blijft. Allebei hebben ze namelijk een negatieve invloed op je tekening.

Uv-licht

Uv-licht is een bepaalde straling die gewoon in onze atmosfeer voor komt, je kent het vast wel van de zonnebrand. Dit uv-licht zorgt er voor dat de kleuren van verf in de loop der tijd vervagen. Ze kunnen dus fletser worden en zelfs volledig verdwijnen. Door je happy stones te vernissen bescherm je de kleuren tegen dit licht en blijven ze veel langer mooi! Dit geldt zowel voor stenen die je binnen en buiten wilt bewaren.

Vocht

Ook vocht heeft een negatieve invloed op je happy stones. Als een steen vochtig wordt kunnen de kleuren uit gaan lopen en fletser worden. Een vernislaag houdt vocht tegen waardoor de kleuren langer mooi blijven. Dit is vooral van belang als je de steen ook buiten wilt leggen. Nog een goede reden dus om je happy stones te vernissen.

Vernis aanbrengen

Vernis breng je pas aan als de verf op de steen helemaal gedroogd is. Het best kan je dit dus een dag later doen, bij vernis dat je met een kwast aanbrengt is dat zelfs nog belangrijker. Omdat je met een kwast over de verf gaat smeer je deze uit als deze nog niet helemaal droog is. Bij een spuitbus heb je daar minder last van.

Als je een laag vernis hebt aangebracht laat je deze eerst ook helemaal drogen. Daarna breng je pas de volgende laag aan. Als je de happy stone op een gaasrooster kan vernissen droogt het wat sneller en kan je beide kanten in één keer doen. Als je de steen op een massieve ondergrond hebt liggen moet je de andere kant pas doen als de vernislaag helemaal droog is.

Foto van een pot vernis en een kwast

Moet je happy stones altijd vernissen?

Door je steen te beschermen met vernis blijft deze gewoon langer mooi. En het maakt daarbij niet uit of je deze binnen of buiten wilt leggen. Voor binnen zou je het eventueel kunnen laten, voor buiten is het echt onmisbaar. Dus als iemand mij zou vragen of je happy stones moet vernissen is het antwoord een volmondig ja.

Welke vernis voor happy stones?

Er zijn verschillende soorten vernis te koop waar je happy stones mee kan vernissen. Je kan voor je stenen het beste kiezen voor een acrylvernis of een algemene vernis op waterbasis. Je kan vernis kopen in een spuitbus of in een fles. Met een spuitbus kan je snel een fijne laag aanbrengen op je happy stones. En als je het in een fles koopt kan je de happy stones vernissen met een kwast of penseel. Net alsof je de happy stones aan het lakken.

Een van mijn happy stones met een glanzende vernis

Daarnaast kan je kiezen voor een matte of glanzende vernis. En ook is er bij sommige merken soms nog een zijdeglans vernis. Welk soort je moet gebruiken hangt dus af van je eigen voorkeur. Zelf vind ik een spuitbus het fijnst werken als ik happy stones ga vernissen. Ik doe dat altijd als ik er een aantal klaar heb en er dus meerdere tegelijk kan doen. Meestal kies ik voor twee lagen vernis aan beide kanten van de steen.

Enkele soorten vernis voor happy stones

Hieronder zie je een aantal soorten waarmee je happy stones kan vernissen. Zowel vloeibare vernis als vernis in een spuitbus. Zelf gebruik ik deze Amsterdam acrylvernis van Royal Talens. Ik heb hiervan de glanzende en matte uitvoering. De glanzende acrylvernis is mijn favoriete vernis.

Amsterdam acryl vernis

Deze vernis komt uit de Amsterdam series van Royal Talens waarin ook acrylverf is te krijgen. De vernis is er in een glanzende, matte en zijdeglans uitvoering. Je kan de vernis kopen als een spuitbus maar ook in vloeibare vorm. Die laatste breng je aan met een kwast of penseel.

Deze vernis kopen?

Bij de volgende winkels kan je online jouw Amsterdam acrylvernis kopen:

MTN vernis

MTN vernis wordt gemaakt door Montana Colors, een specialist op het gebied van spuitbussen. Ze hebben meerdere soorten vernis maar alléén de MTN Water Based vernis en de MTN Acrylic vernis zijn geschikt voor happy stones. De MTN vernis is alleen als spuitbus te koop.

Deze vernis kopen?

Bij de volgende winkels kan je online jouw MTN vernis kopen:

Creall vernis

Deze Creall vernis is een wat goedkopere soort. De vernis is op waterbasis en is er in een matte en glanzende uitvoering. Je brengt deze vernis met een kwast of penseel aan, een spuitbus is er niet. Om je happy stones te vernissen is dit een voordelige oplossing.

Deze vernis kopen?

Bij de volgende winkels kan je online jouw Creall vernis kopen:

Andere vernis

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten vernis te koop. Je kan terecht bij je lokale hobbywinkel maar ook kijken bij winkels als de Action. Let er in ieder geval op dat de vernis geschikt is voor acrylverf, dan is deze eigenlijk altijd bruikbaar om happy stones te vernissen of lakken.

Andere vernis kopen?

Bij de volgende winkels kan je online allerlei soorten vernis kopen: