Wat zijn happy stones en doodle stones

Afbeelding van doodle stones of happy stones

Vraag jij je af wat happy stones zijn? Misschien heb je ze zonder het te weten al eens gezien. Happy stones (of doodle stones) zijn gewone stenen die met verf of stiften zijn versierd. Je komt ze inmiddels op steeds meer plekken in het land tegen. Sommige zijn heel eenvoudig maar er zijn ook echte kunstwerkjes te vinden. Vooral tijdens de pandemie zijn happy stones populair geworden. En steeds meer mensen houden zich er mee bezig, van jong tot oud. Ik ook toen ik mijn eerste steen vond tijdens een vakantie in Limburg.

Wat zijn happy stones en waar komen ze vandaan?

De oorsprong van de happy stones ligt waarschijnlijk in de VS. In 2005 begon Megan Murphy met The Kindness Rocks Project. Zij schreef “you’ve got this” op een steen en liet deze achter op een strand bij Cape Cod. Nadat een vriend deze had gevonden maakte en verspreidde ze meer stenen. Hierna zijn steeds meer mensen stenen gaan beschilderen, niet alleen in de VS maar over de hele wereld. Ook in Nederland houden vele duizenden mensen zich hier nu mee bezig. Op Facebook vind je al een groot aantal groepen waar men ideeën voor en foto’s van doodle stones met elkaar deelt. Er zijn dus steeds meer mensen die weten wat happy stones zijn en ook zelf happy stones maken.

Een van de happy stones die ik heb gemaakt. Op deze happy stone staan verschillende doodles

Wat staat er op de stenen?

De stenen die je kan vinden komen in allerlei soorten voor. Op sommigen staat niets meer dan een tekst terwijl anderen compleet zijn beschilderd. Vaak staat er op de achterkant de naam van een groep op Facebook, meestal vergezeld van de cijfers van een postcode. Zo weet je waar de happy stone vandaan komt én kan de maker deze terugvinden als je de steen en dit nummer op Facebook deelt. Ook worden soms de initialen vermeld of staat er een korte boodschap op.

Wat doe je met een happy stone?

Wat je met een happy stone doet mag je zelf weten. Vaak zet de maker er zelfs op dat je deze mag houden of verder mag laten zwerven. Als je een steen dus mooi vindt kan je deze zelf houden. Veel mensen verzamelen ze en zetten ze bijvoorbeeld in een letterbak. Als de bak vol is laten ze een aantal stenen weer verder zwerven zodat er weer plaats is voor nieuwe doodle stones.

Zelf happy stones maken

Nu weet je dus precies wat happy stoens zijn. Maar het leukst is het natuurlijk om zelf happy stones te maken. Zo ben je creatief bezig en tover je een glimlach op het gezicht van wie je steen vindt. Hier kan je lezen wat je nodig hebt om zelf doodle stones te maken. Met een paar goede stiften of wat verf kom je al een heel eind. En kijk ook eens naar de doodle stones die ik heb gemaakt om inspiratie op te doen. Misschien wordt het maken van happy stones ook wel jouw nieuwe hobby.